Logopedie

Mensen met dementie (ook op jonge leeftijd), Korsakov en psychische problemen op oudere leeftijd hebben regelmatig taal-, spraak- en/of  slikproblemen. Onze logopedist is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van cliënten en het adviseren van hun families op het gebied van:

  • Slikproblemen
  • Gehoorproblemen (bijvoorbeeld het afnemen van een gehooronderzoek)
  • Taalproblemen (bijvoorbeeld het maken van een communicatiekaart met daarop pictogrammen)
  • Training van de articulatie en verstaanbaarheid
  • Observaties tijdens maaltijden en het drinken

Spraakproblemen
Door een beroerte, dementie of bijvoorbeeld MS kunt u problemen hebben met spreken. De spieren in uw mond- en keelgebied bewegen wellicht minder goed en/of de aansturing vanuit uw hersenen kan verstoord zijn. De logopedist oefent samen met u een betere houding, gebruik van adem, stem en mondmotoriek.

Taalproblemen
U kunt ook taalproblemen hebben, voorbeelden hiervan zijn woordvindproblemen (het verwoorden van gedachten en wensen), moeite met het begrijpen van gesproken taal en het moeilijker kunnen lezen en/of schrijven.

Eet-, drink- en slikproblemen
Door bijvoorbeeld een beroerte en/of dementie kunnen  slikproblemen ontstaan (minder goede aansturing vanuit de hersenen en/of afname van spierkracht door de hoge leeftijd en/of CVA of beroerte). De logopedist adviseert u graag over de juiste begeleiding en eventuele aanpassingen ten aanzien van uw eten en drinken. U kunt hierbij denken aan pap in plaats van brood.


Wat is verslikken?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand zich verslikt en er eten, drinken of speeksel in de luchtweg komt in plaats van in de slokdarm. U moet flink hoesten, u kunt benauwd zijn en rode betraande ogen krijgen. Dit is echter niet altijd zichtbaar. Het kan voorkomen dat mensen dan bepaald eten of drinken laten staan. Er kan hierdoor een gebrek aan specifieke voedingsstoffen ontstaan. In deze situatie kan een gespecialiseerde diëtist worden betrokken.


Onze werkwijze
U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met de logopedist. Eventueel kan de logopedist voor behandeling ook bij u aan huis komen. Er vindt een intakegesprek plaats om uw hulpvraag en de dagelijkse problemen die u ervaart helder te krijgen. Samen met de logopedist bekijkt u uw wensen en mogelijkheden.

Hoe kunt u zich aanmelden?
Om voor logopedie in aanmerking te komen, heeft u een verwijzing van uw huisarts of van een medisch specialist nodig. Afhankelijk van de wijze waarop u bent verzekerd, wordt bepaald of u recht heeft op totale vergoeding. Logopedie zit in de basisverzekering en spreekt alleen uw eigen risico aan. U kunt hierover contact opnemen met uw zorgverzekering.

Het kan gebeuren dat u niet in staat bent uw afspraak na te komen. Als u bent verhinderd voor een afspraak, geeft u dit dan minimaal 24 uur van te voren aan ons door. Wij kunnen dan in uw plaats een andere cliënt helpen, waardoor we de wachtlijst zo kort mogelijk kunnen houden. Indien u niet tijdig afzegt, brengen wij het wegblijftarief à € 25,- in rekening. Dit wordt niet vergoed door uw verzekeraar.

Heeft u vragen?
Neem contact op met ons Ciëntenservicebureau via 078 622 00 11 of via csb@parkhuisthuis.nl